In Nieuws

Het belang van een veilige werkomgeving

Alfatech hecht grote waarde aan veiligheid. Mede daarom is de organisatie VCA** gecertificeerd. VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers) is bedoeld om bedrijven veiliger te laten werken en het aantal ongevallen te verminderen. Alle Alfatech monteurs zijn in het bezit van een VCA Veiligheidspaspoort waarin is opgenomen welke veiligheidscursussen, Arbo-trainingen en medische onderzoeken met goed gevolg zijn afgerond.

Naast de veiligheid van medewerkers, staat ook de veiligheid van elektrotechnische installaties bij Alfatech hoog in het vaandel. Zo worden nieuwe installaties standaard opgeleverd met een opleverveiligheidsinspectie conform NEN1010 en zijn wij bevoegd om bestaande installaties periodiek te onderwerpen aan een inspectie volgens de procedure van NEN3140. Om dit te kunnen realiseren, worden Alfatech monteurs regelmatig vakinhoudelijk bijgeschoold.

Zo ook Gert Jan Blok, chefmonteur bij Alfatech. Hij werkt al 12,5 jaar bij de organisatie en is bevoegd installateur en inspecteur. Vandaag verricht hij een inspectie bij MSA BV uit Amersfoort. “Als bedrijfseigenaar ben je volgens de Arbowet verplicht de veiligheid van medewerkers en bezoekers te borgen. Het is daarom erg belangrijk om zeker te weten dat alle installaties op een juiste manier zijn opgeleverd en daarna goed worden onderhouden. Inspectiewerkzaamheden kunnen gevaarlijk zijn, daarom maak ik altijd gebruik van PBM’s (Persoonlijke Beschermingsmiddelen). Verder is geen enkele inspectie gelijk, simpelweg omdat geen enkele installatie hetzelfde is.”

Bij het inspecteren van een verdeelkast kan Gert-Jan Blok bijvoorbeeld een thermografisch onderzoek doen. ‘Bij een thermografisch onderzoek maken we een warmtebeeld van de verdeelkast. Met een speciaal scanapparaat zien we de warmteverdeling in de verdeelkast. Bij teveel aansluitingen op één groep zal die groep warmer zijn dan de andere groepen en rood uitslaan op de scan. Dit kan gevaarlijk zijn en zelfs kortsluiting of brand veroorzaken.’’

Een niet brandende noodverlichting, een onder het bureau gefrommeld verlengsnoer of een niet geheel afgesloten meterkast. Het lijkt onschuldig en wordt snel over het hoofd gezien maar kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Periodieke controles kunnen problemen voorkomen. “In onze rapportages geven wij aanbevelingen wanneer er verbeterpunten zijn. Vaak zijn dit kleine en heel praktische punten. Het is dan ook lang niet altijd een kostbare aangelegenheid.”

De inspectie bij MSA is met goed gevolg afgerond. Op wat gedateerde noodverlichtingsbatterijen- en iconen na een keurige en veilige werkomgeving!

Meer weten over veiligheid binnen Alfatech?

Neem dan contact op met Wim van Zaanen.

Neem contact op (Nieuwspagina)

Werken bij Alfatech

Hi! Ik ben Anne Marie.
Wil je met jouw expertise bij Alfatech aan de slag? Ik help je graag aan een baan binnen ons mooie bedrijf!